Filip Claeys

Innemend, met een guitige blik. Filip Claeys behoort tot een generatie jonge chefs die nogal eens vaak, maar daarom niet altijd terecht, als rock ’n roll wordt omschreven. Filip denkt ook makkelijk buiten het vierkant. Zijn keuken is origineel en authentiek en niet bepaald mainstream. Maar chef noch keuken hebben iets stoers of ruigs. Kenmerken die nogal makkelijk met Stones en andere rollende rockers geassocieerd worden. Filip heeft echter ook een apart karakter én persoonlijkheid. Maar die doen beide eerder denken aan een introverte, minzame jazz saxofonist. Meer een weemoedige tenorsax dan een schetterende altsax. Met zachte, energiek vloeiende tonen, prikkelend, met knipoog én boodschap. Maar ook altijd zichzelf relativerend. Nooit zwevend en altijd met beide voeten op de grond. Een keukenchef is voor hem het mooiste beroep ter wereld. Niets meer, maar ook niets minder.

Sandra Meirlevede

Van haute couture naar haute cuisine. In zes woorden vat ze zelf haar professionele leven samen. Een dame van weinig woorden maar wat ze zegt, houdt steek. Kledingontwerpster van beroep wou ze graag zelfstandig worden. Tot ze de man van haar leven ontmoette en besloot zijn parkoers te volgen. Met bijna evenveel jaren professionele ervaring onder de veren. Opgedaan bij diverse ‘zwarte brigades’ in dezelfde topadressen. Ze maakt dan ook terecht aanspraak op de visie dat De Jonkman synoniem staat voor Filip en Sandra of voor Sandra en Filip. Als alomtegenwoordige, altijd gefocuste gastvrouw én moeder van twee kinderen maakt de volgorde van die namen haar echter niet veel uit.

Filip Claeys en Sandra Meirlevede over vernieuwing, inspiratie en engagement

De Jonkman heeft zopas een nieuwe keuken gekregen en ook het interieur en de tuin ondergingen een metamorfose. Vanwaar al die veranderingen? “Met koken ben je nooit klaar,” begint Filip. “Er is altijd ruimte voor verbeteringen. En daarom dringen veranderingen zich ook op. Mijn keuken evolueert ook voortdurend. Dat maakt dit beroep ook zo spannend en leuk. De automatische piloot bestaat niet. Toch niet voor mij. Dat De Jonkman ook voortdurend veranderingen ondergaat, past in dat kader.” Ook Sandra heeft als goed geplaatste gastvrouw daarover een interessante, aanvullende mening. "Aan de reacties van onze trouwe gasten te horen, worden dergelijke verbetering ook steeds gewaardeerd. Zij maken dat tenslotte ook mee mogelijk en op die manier zien en voelen ze ook de dynamiek, eigen aan De Jonkman. Een restaurant waar ze niet alleen voor de keuken makkelijk naar terugkeren.”

Een versleten vraag, maar toch, waar blijven jullie al die inspiratie voor vernieuwing vinden?

“Ik heb een rijke basis meegekregen door bij drie topchefs verschillende langere periodes te werken,” stelt Filip onomwonden. “Dat heeft mijn keuken een rijke fond gegeven waar ik vandaag nog altijd inspiratie uit kan opdoen. Ik denk dat het essentieel is om meerdere jaren bij een aantal toppers aan de slag te gaan. Toch zeker voor een jonge chef die met een lange termijnvisie zelf aan de slag wil gaan. Daardoor leer je niet alleen wat een keukensignatuur is maar zie en ervaar je ook hoe een gevestigd en gerenommeerd restaurant als onderneming draait."

Nieuws

Gault&Millau Chef van het jaar 2015.

GAULT MILLAU NEW

… Een mooiere eer kan je niet krijgen.
Het harde werk van mezelf, Sandra, als mijn team wordt beloond.

Lees meer...

Jonathan Oliver is Viskok van het jaar 2015

Jonathan Oliver viskok 2015

Goed nieuws! Onze souschef, Jonathan Oliver, is de terechte winnaar van de Nationale Horecawedstrijd van VLAM en krijgt de titel Viskok van het jaar 2015.

Lees meer...

Wat een vrouw!

De Jonkman 1

Achter elke chef staat een sterke vrouw. Dat bewijst Sandra dagelijks in De Jonkman. Hoe doet ze dat in godsnaam? Je las het op 6 december 2014 in Het Nieuwsblad Magazine.

Lees meer...

Vrijdag = visdag

VRIJDAG VISDAG @ DE JONKMAN

Elke laatste vrijdag van de maand serveert De Jonkman een speciaal menu. NorthSeaChef Filip Claeys focust zich dan volledig op de culinaire mogelijkheden van minder bekende Noordzeevissen

Lees meer...

GaultMillau 2015, Chef van het jaar, 18/20

Redactiedirecteur Philippe Limbourg: De chef van het jaar is een evidente keuze geworden. Wij zijn dit jaar verschillende keren bij Filip op inspectie geweest, en konden telkens vaststellen dat hij de hedendaagse keuken beheerst, een vakmanschap dat hij combineert met respect voor het product. Wat ons daarbij vooral heeft gecharmeerd, is dat hij een pleitbezorger is van goede producten, en dan denken we in de eerste plaats aan die uit de Noordzee. Als stichter van de NorthSeaChefs verricht hij onvervalst pionierswerk. Ook deze inzet voor duurzaamheid maakt van hem de perfecte chef van het jaar. En dan hebben we het nog niet gehad over zijn talent om met letterlijk alle schatten uit de Noordzee te werken, van de bekende toppers tot de miskende sukkelaars. Het podium dat onze chef van het jaar geeft aan vis ‘van bij ons’ past in een bredere beweging van aandacht voor het lokale product, en dat sterkt ons in onze keuze. 


GaultMillau 2014, 18/20

“Filip Claeys is een chef wiens persoonlijkheid scherp getekend is door zijn eigen geschiedenis. Zijn grootvader was visser en in dat beroep vindt de chef de inspiratie waarmee hij van De Jonkman een van de topadressen van de streek heeft gemaakt. (…) De bediening acteert net als de keuken op top niveau.”

 

Gastromania gids 2013, 18/20

“Filip Claeys heeft vissersbloed in zijn aders en dat ervaart men niet alleen in zijn verfijnde keuken maar ook daarbuiten. Hij engageert zich immers ook buiten het culinaire wereldje door actief werk te maken van een duurzame relatie met de Noordzee. Zijn enthousiasme werkt wervend en aanstekelijk waardoor hij inmiddels ook de steun krijgt van vissers, reders, de Vlaamse overheid en zelfs Europa.”

 

Michelin 2014, **

“Filip Claeys is gebeten door zijn vak. Nog verrassender, origineler en lekkerder: dat is zijn drijfveer in de keuken; Als zo'n ambitie gepaard gaat met toptalent en een prachtig cv krijg je een ijzersterke formule. De inventieve gerechten komen perfect tot hun recht in het moderne decor.”

 

Knack restaurantgids 2013-2014, vier gardes (grootste onderscheiding)

“Filip Claeys zet zich in voor de Belgische visserij. Hij wil bewijzen dat men hoogstaande gerechten kan maken met minder gekende, ondergewaardeerde producten zoals horsmakreel, steenbolk, mooie meid, knorhaan, pieterman, vlaswijting en pladijs. De vissers brengen levende garnalen van de Noordzee. De gerechten van Filip zijn origineel, actueel, speels en vol frisse, natuurlijke accenten.”

 

De chefs van België, de smaakmakers van de Belgische keuken, Willem Asaert & Marc Declercq

“Filip Claeys werkte zes jaar in De Karmeliet en vijf jaar bij Sergio Herman. In zijn eigen restaurant maakt hij een synthese van deze twee chefs met een heel eigen stijl: erg productgericht, fris en krachtig, met zeer veel diepgang.”

Voor teksten en beelden van De Jonkman, contacteer Bullet Point via david@bulletpoint.be

Om onze klanten nog beter te bedienen werken wij samen met volgende partners:

Maalsesteenweg 438
B-8310 Sint-Kruis Brugge
t.+32(0)50 36 07 67

info@dejonkman.be

Open van dinsdag t.e.m.zaterdag.
Lunch vanaf 12h / Diner vanaf 19h
Gesloten op zondag en maandag

B&B Centrum Brugge
Casa Romantico
Eekhoutstraat 37
8000 Brugge
+32 (0)50 678093

www.casa-romantico.be

B&B Assebroek
Maison Bousson
Blekerijstraat 30
8310 Brugge
+32 (0)50 332337

www.maisonbousson.be

B&B Bij de buren
Domo Togan
Maalse steenweg 434
8310 Sint-Kruis
+32 (0)50 814848

www.domo-togan.be

Taxi Ronny
050-344344

Wij zoeken nog een medewerker/ster om ons keukenteam te vervoegen.
Ben jij iemand die een passie heeft voor dit vak en graag op gastronomisch niveau wil werken.
 

 

Voor de functie van Maitre d'hotel is Restaurant De Jonkman op zoek naar iemand met ambitie,
ervaring en verantwoordelijkheid. Wil jij de uitdaging aangaan om Zaalverantwoordelijke te worden in ons restaurant ?

 

Wij zoeken ook een medewerker/ster in de bediening,

 

Stuur je CV en motivatie naar info@dejonkman.be of contacteer Sandra of Filip via 050 36 07 67

 

Cadeaubon

Verwen familie of vrienden met een etentje bij De Jonkman.

U kunt uw cadeaubon afhalen van dinsdag tot zaterdag - mits een seintje vooraf op het nr. 050/36 07 67 of via info@dejonkman.be

 

Indien u dit wenst, kunnen wij ook uw cadeaubon opsturen mits een toeslag van € 3,00.

Contacteer Sandra op het nr.  050/36 07 67 of via info@dejonkman.be  met vermelding van het bedrag en het adres. U ontvangt een retourmail met onze bankgegevens. 

Eens wij uw betaling ontvangen hebben, wordt de cadeaubon opgestuurd.

Reserveer snel en gemakkelijk uw tafel bij De Jonkman:

 

Telefonisch van di-za op het nr. 050/36 07 67 of via info@dejonkman.be

Voor online reservering klik hier

Ook groepen zijn meer dan welkom bij De Jonkman.  We hebben de mogelijkheid om groepen te ontvangen in een aparte ruimte.

1 grote tafel kan tot max. 14 personen. Indien er meer personen zijn, zullen zij verdeeld worden over meerdere tafels.

Voor info en reserveringen van groepen contacteer Sandra op het nr. 050/36 07 67 of via info@dejonkman.be

 

Gastenboek

inge

proficiat met deze hele mooie en overzichtelijke website. veel succes met de veranderingen en aanpassingen die jullie doen. het ziet er in ieder geval al heel mooi uit. gr

pieter

Héél mooie website, heel duidelijk. proficiat.

Delphine R.

Bij jullie komen eten als verjaardagscadeau. Het was excellent! De smaken, texturen, inkleding van de gerechtjes en heel wat verrassingen! Bedankt voor het verjaardagsdessert! Zeer attent dat jullie eraan dachten. mvg

Niko Vandendurpel

Ik kan het heel kort houden, alles gewoon top! Goede toffe en vlotte ontvangst en bediening door een jong, dynamisch en erg attent team, gerechten allemaal mooi in balans, zuivere natuurlijke smaken, prachtige combinatie met de wijnen... Wij komen terug! Met Culinaire groet.

Vrijdag = visdag

VRIJDAG VISDAG @ DE JONKMAN

Hiervoor bouwen we ons restaurant speciaal om tot een gezellige 'refter', waar iedereen gezamenlijk aan de tafels kan plaatsnemen voor een leuk, informeel diner.

De eerstvolgende Vrijdag = Visdag vindt plaats op vrijdag 30 januari 2015 en start stipt om 19.30u. Het menu kost € 125,00 all-in.

Reserveer via 050/36 07 67 of info@dejonkman.be.
Voor meer info, contacteer ons gerust!

Volgende data in 2015

Vrijdag 27/03                        Vrijdag 24/04

Vrijdag 22/05                        Vrijdag 26/06

 

Terug naar Nieuws

Verlof

VERLOF

In 2014 zijn wij gesloten op onderstaande data:

Van 21/12/14 tem 05/01/15 (dinsdagavond 6 januari 2015 terug open)

 

In 2015 zijn wij gesloten op onderstaande data:

Van 05/04/15 tem 20/04/15 (dinsdagavond 21 april terug open)

Van 07/06/15 tem 11/06/15 (vrijdagmiddag 12 juni terug open)

Van 23/08/15 tem 07/09/15 (dinsdagavond 8 september terug open)

Van 20/12/15 tem 04/01/16 (dinsdagavond 5 januari 2016 terug open)

Terug naar Nieuws

Gault&Millau Chef van het jaar 2015.

GAULT MILLAU NEW

Elke dag opnieuw staan we voor de uitdaging om ons smakenpallet nog beter, inventiever en rijker te maken. 
Onze creativiteit uit zich in combinaties van gerechten met uitdagende wijnkeuzes als in ‘out of the box’
presentaties op het bord. Nu wordt deze manier van werken ook gewaardeerd door Gault&Millau.

Wilt u er meer over weten, klik door naar www.gaultmillau.be

TOPSCHEFS scoren in Gault Millau VTM NIEUWS

Filip Claeys, Gault Millau Chef van het jaar VRT NIEUWS

Filip Claeys is chef van het jaar WTV NIEUWS

Gault&Millau 2015 BE GUSTO

 

Terug naar Nieuws

Jonathan Oliver is Viskok van het jaar 2015

Jonathan Oliver viskok 2015

De VLAM nodigde professionele koks uit om deel te nemen aan de wedstrijd 'Viskok van het jaar'. De deelnemers kregen de opdracht een lekker en origineel gerecht in te sturen met zeetong als hoofdingrediënt.

Op Horeca Expo streden vijf finalisten, waaronder onze eigen Jonathan Oliver, om de titel. Jonathan bereidde een heerlijke maaltijd van gebakken zeetong met spitskool en pastinaak. Dit gerecht én zijn sublieme fileertechniek overtuigden de jury en bezorgden hem de overwinning.  

Terug naar Nieuws

Wat een vrouw!

De Jonkman 1

Het Nieuwsblad Magazine zette dit weekend de vrouwen van de chefs in de kijker.
Lange, intensieve dagen in het restaurant. Hoe en waarom doen ze het?
Ook mijn vrouw, Sandra, deed haar verhaal.