Filip Claeys

Innemend, met een guitige blik. Filip Claeys behoort tot een generatie jonge chefs die nogal eens vaak, maar daarom niet altijd terecht, als rock ’n roll wordt omschreven. Filip denkt ook makkelijk buiten het vierkant. Zijn keuken is origineel en authentiek en niet bepaald mainstream. Maar chef noch keuken hebben iets stoers of ruigs. Kenmerken die nogal makkelijk met Stones en andere rollende rockers geassocieerd worden. Filip heeft echter ook een apart karakter én persoonlijkheid. Maar die doen beide eerder denken aan een introverte, minzame jazz saxofonist. Meer een weemoedige tenorsax dan een schetterende altsax. Met zachte, energiek vloeiende tonen, prikkelend, met knipoog én boodschap. Maar ook altijd zichzelf relativerend. Nooit zwevend en altijd met beide voeten op de grond. Een keukenchef is voor hem het mooiste beroep ter wereld. Niets meer, maar ook niets minder.

Sandra Meirlevede

Van haute couture naar haute cuisine. In zes woorden vat ze zelf haar professionele leven samen. Een dame van weinig woorden maar wat ze zegt, houdt steek. Kledingontwerpster van beroep wou ze graag zelfstandig worden. Tot ze de man van haar leven ontmoette en besloot zijn parkoers te volgen. Met bijna evenveel jaren professionele ervaring onder de veren. Opgedaan bij diverse ‘zwarte brigades’ in dezelfde topadressen. Ze maakt dan ook terecht aanspraak op de visie dat De Jonkman synoniem staat voor Filip en Sandra of voor Sandra en Filip. Als alomtegenwoordige, altijd gefocuste gastvrouw én moeder van twee kinderen maakt de volgorde van die namen haar echter niet veel uit.

Filip Claeys en Sandra Meirlevede over vernieuwing, inspiratie en engagement

De Jonkman heeft zopas een nieuwe keuken gekregen en ook het interieur en de tuin ondergingen een metamorfose. Vanwaar al die veranderingen? “Met koken ben je nooit klaar,” begint Filip. “Er is altijd ruimte voor verbeteringen. En daarom dringen veranderingen zich ook op. Mijn keuken evolueert ook voortdurend. Dat maakt dit beroep ook zo spannend en leuk. De automatische piloot bestaat niet. Toch niet voor mij. Dat De Jonkman ook voortdurend veranderingen ondergaat, past in dat kader.” Ook Sandra heeft als goed geplaatste gastvrouw daarover een interessante, aanvullende mening. "Aan de reacties van onze trouwe gasten te horen, worden dergelijke verbetering ook steeds gewaardeerd. Zij maken dat tenslotte ook mee mogelijk en op die manier zien en voelen ze ook de dynamiek, eigen aan De Jonkman. Een restaurant waar ze niet alleen voor de keuken makkelijk naar terugkeren.”

Een versleten vraag, maar toch, waar blijven jullie al die inspiratie voor vernieuwing vinden?

“Ik heb een rijke basis meegekregen door bij drie topchefs verschillende langere periodes te werken,” stelt Filip onomwonden. “Dat heeft mijn keuken een rijke fond gegeven waar ik vandaag nog altijd inspiratie uit kan opdoen. Ik denk dat het essentieel is om meerdere jaren bij een aantal toppers aan de slag te gaan. Toch zeker voor een jonge chef die met een lange termijnvisie zelf aan de slag wil gaan. Daardoor leer je niet alleen wat een keukensignatuur is maar zie en ervaar je ook hoe een gevestigd en gerenommeerd restaurant als onderneming draait."

Nieuws

De lente lonkt

de lente lonkt

De natuur ontwaakt uit zijn winterslaap, de dagen worden langer en de temperaturen klimmen langzaam omhoog. Dat betekent maar één ding ...

Lees meer...

Tijd voor terras

terras

In de lente brengen we maar al te graag onze tijd buiten door. Ook bij De Jonkman.  

Lees meer...

26/05 t.e.m. 04/06 Restaurant Week

restaurant week

Tijdens Restaurant week kunt u bij De Jonkman culinair genieten voor een kleine prijs. 

Lees meer...

Vrijdag = visdag

VRIJDAG VISDAG @ DE JONKMAN

Eén keer per maand trotseren de wildste wateren om u een onvergetelijke Noordzeeavond te bezorgen. Dan brengen we u in vervoering met een verrukkelijke visschotel.

Lees meer...

Verlof

VERLOF

Bekijk hier wanneer wij met verlof zijn in 2016. 

Lees meer...

Gault&Millau Chef van het jaar 2015.

GAULT MILLAU NEW

… Een mooiere eer kan je niet krijgen.
Het harde werk van mezelf, Sandra, als mijn team wordt beloond.

Lees meer...

GaultMillau 2015, Chef van het jaar, 18/20

Redactiedirecteur Philippe Limbourg: De chef van het jaar is een evidente keuze geworden. Wij zijn dit jaar verschillende keren bij Filip op inspectie geweest, en konden telkens vaststellen dat hij de hedendaagse keuken beheerst, een vakmanschap dat hij combineert met respect voor het product. Wat ons daarbij vooral heeft gecharmeerd, is dat hij een pleitbezorger is van goede producten, en dan denken we in de eerste plaats aan die uit de Noordzee. Als stichter van de NorthSeaChefs verricht hij onvervalst pionierswerk. Ook deze inzet voor duurzaamheid maakt van hem de perfecte chef van het jaar. En dan hebben we het nog niet gehad over zijn talent om met letterlijk alle schatten uit de Noordzee te werken, van de bekende toppers tot de miskende sukkelaars. Het podium dat onze chef van het jaar geeft aan vis ‘van bij ons’ past in een bredere beweging van aandacht voor het lokale product, en dat sterkt ons in onze keuze. 


GaultMillau 2014, 18/20

“Filip Claeys is een chef wiens persoonlijkheid scherp getekend is door zijn eigen geschiedenis. Zijn grootvader was visser en in dat beroep vindt de chef de inspiratie waarmee hij van De Jonkman een van de topadressen van de streek heeft gemaakt. (…) De bediening acteert net als de keuken op top niveau.”

 

Gastromania gids 2013, 18/20

“Filip Claeys heeft vissersbloed in zijn aders en dat ervaart men niet alleen in zijn verfijnde keuken maar ook daarbuiten. Hij engageert zich immers ook buiten het culinaire wereldje door actief werk te maken van een duurzame relatie met de Noordzee. Zijn enthousiasme werkt wervend en aanstekelijk waardoor hij inmiddels ook de steun krijgt van vissers, reders, de Vlaamse overheid en zelfs Europa.”

 

Michelin 2014, **

“Filip Claeys is gebeten door zijn vak. Nog verrassender, origineler en lekkerder: dat is zijn drijfveer in de keuken; Als zo'n ambitie gepaard gaat met toptalent en een prachtig cv krijg je een ijzersterke formule. De inventieve gerechten komen perfect tot hun recht in het moderne decor.”

 

Knack restaurantgids 2013-2014, vier gardes (grootste onderscheiding)

“Filip Claeys zet zich in voor de Belgische visserij. Hij wil bewijzen dat men hoogstaande gerechten kan maken met minder gekende, ondergewaardeerde producten zoals horsmakreel, steenbolk, mooie meid, knorhaan, pieterman, vlaswijting en pladijs. De vissers brengen levende garnalen van de Noordzee. De gerechten van Filip zijn origineel, actueel, speels en vol frisse, natuurlijke accenten.”

 

De chefs van België, de smaakmakers van de Belgische keuken, Willem Asaert & Marc Declercq

“Filip Claeys werkte zes jaar in De Karmeliet en vijf jaar bij Sergio Herman. In zijn eigen restaurant maakt hij een synthese van deze twee chefs met een heel eigen stijl: erg productgericht, fris en krachtig, met zeer veel diepgang.”

Voor teksten en beelden van De Jonkman, contacteer Bullet Point via david@bulletpoint.be

Om onze klanten nog beter te bedienen werken wij samen met volgende partners:

Maalsesteenweg 438
B-8310 Sint-Kruis Brugge
t.+32(0)50 36 07 67

 

Een tafeltje boeken gaat het snelst, klikken op 'reserveren online' op de eerste pagina van deze website.

info@dejonkman.be

 

Open van woensdag t.e.m.zaterdag.
Lunch vanaf 12h / Diner vanaf 19h.
Gesloten op zondag, maandag en dinsdag.

 

Wij zijn door huidgie werken te bereiken via onderstaande routes.

plan

B&B Centrum Brugge
Casa Romantico
Eekhoutstraat 37
8000 Brugge
+32 (0)50 678093

www.casa-romantico.be

B&B Assebroek           Wij zorgen in samenwerking met Maison Bousson
Maison Bousson            voor een verzorgde private shuttledienst van en naar
Blekerijstraat 30             restaurant De Jonkman.
8310 Brugge
+32 (0)50 332337

www.maisonbousson.be

B&B Bij de buren
Domo Togan
Maalse steenweg 434
8310 Sint-Kruis
+32 (0)50 814848

www.domo-togan.be

Taxi Ronny
050-344344

Restaurant De Jonkman zoekt talent

Vervoeg jij ons team? Restaurant de Jonkman werft aan: 

 • Medewerker/ster keukenteam en Medewerker/ster patisserie graag met min. 2 jaar ervaring
  Ben jij iemand die een passie heeft voor dit vak en graag op gastronomisch niveau wil werken? Grijp jouw kans!
 •  
 • Medewerker/ster voor de bediening met min. 2 jaar ervaring.
  Maak jij het de gasten graag naar hun zin? Zegt het jou dan iets om culinaire gerechten te serveren in een gastronomisch restaurant als De Jonkman? 
   
 • extra's voor de zaal (vrijdag/zaterdag)
  Maak jij het de gasten graag naar hun zin!
 • In Frans en Engels kunnen converseren met anderstalige gasten. Oog hebben voor detail.

 

Stuur je CV en motivatie naar info@dejonkman.be of contacteer Sandra of Filip via 050 36 07 67

 

Cadeaubon

Verwen familie of vrienden met een etentje bij De Jonkman.

U kunt uw cadeaubon afhalen van dinsdag tot zaterdag - mits een seintje vooraf op het nr. 050/36 07 67 of via info@dejonkman.be

Indien u dit wenst, kunnen wij ook uw cadeaubon opsturen mits een toeslag van € 4,00.

Contacteer Sandra op het nr.  050/36 07 67 of via info@dejonkman.be  met vermelding van het bedrag en het adres. U ontvangt een retourmail met onze bankgegevens. 

Eens wij uw betaling ontvangen hebben, wordt de cadeaubon opgestuurd.

 

Cadeaubonnen ook online te bestellen via onderstaande link en gemakkelijk af te drukken.

Bestel uw cadeaubon on-line

Reserveer snel en gemakkelijk uw tafel bij De Jonkman.

Telefonisch van di-za op het nr. 050/36 07 67

Ook groepen zijn meer dan welkom bij De Jonkman.  We hebben de mogelijkheid om groepen te ontvangen in een aparte ruimte.

1 grote tafel kan tot max. 14 personen. Indien er meer personen zijn, zullen zij verdeeld worden over meerdere tafels.

Voor info en reserveringen van groepen contacteer Sandra op het nr. 050/36 07 67 of via info@dejonkman.be

 

Reserveer on-line

Gastenboek

Niko Vandendurpel

Ik kan het heel kort houden, alles gewoon top! Goede toffe en vlotte ontvangst en bediening door een jong, dynamisch en erg attent team, gerechten allemaal mooi in balans, zuivere natuurlijke smaken, prachtige combinatie met de wijnen... Wij komen terug! Met Culinaire groet.

Marie-Laure Verhelst

héél blij met toch een beetje 'mijn' chef van het jaar ! Proficiat aan het ganse team xx

Cindy

Overheerlijk gegeten in een zeer origineel kader, fantastisch personeel. Ik werd sprakeloos toen ik mijn verjaardagsbordje kreeg. Het was een top-avond.

Grégory Van Acker

Gewoon TOP !!!!!!

Vrijdag = visdag

VRIJDAG VISDAG @ DE JONKMAN

Op één vooraf aangekondigde vrijdagavond per de maand serveert De Jonkman een speciaal menu.
NorthSeaChef Filip Claeys focust zich dan volledig op de culinaire mogelijkheden van minder bekende Noordzeevissen.

Hiervoor bouwen we ons restaurant speciaal om tot een gezellige 'refter', waar iedereen
gezamenlijk aan de tafels kan plaatsnemen voor een leuk, informeel diner. 

De Vrijdag Visdagen vinden telkens plaats om 19.30u. Het menu kost € 125,00 all-in.

Volgende Vrijdag = Visdag op vrijdagavond 30 september 2016

Mis de boot niet. Reserveer via 050/36 07 67 of info@dejonkman.be.
Voor meer info, contacteer ons gerust!

 

Terug naar Nieuws

Verlof

VERLOF

In 2016 zijn wij gesloten op onderstaande data:

Junivakantie van 05/06 tem 14/06, woensdagmiddag 15/06 terug open

Aug/Sept. van 28/08 tem 6/09, woensdagmiddag 07/09 terug open

Kookeet :  vindt dit jaar plaats in het weekend van 24/25/26 september, dinsdag en woensdag 27/28 september zijn wij dan gesloten.

Kerstverlof van 18/12/2016 tem 10/01/2017, woensdagmiddag 11/01/2017 terug geopend

Terug naar Nieuws

Gault&Millau Chef van het jaar 2015.

GAULT MILLAU NEW

Elke dag opnieuw staan we voor de uitdaging om ons smakenpallet nog beter, inventiever en rijker te maken. 
Onze creativiteit uit zich in combinaties van gerechten met uitdagende wijnkeuzes als in ‘out of the box’
presentaties op het bord. Nu wordt deze manier van werken ook gewaardeerd door Gault&Millau.

Wilt u er meer over weten, klik door naar www.gaultmillau.be

TOPSCHEFS scoren in Gault Millau VTM NIEUWS

Filip Claeys, Gault Millau Chef van het jaar VRT NIEUWS

Filip Claeys is chef van het jaar WTV NIEUWS

Gault&Millau 2015 BE GUSTO

 

Terug naar Nieuws

De lente lonkt

de lente lonkt

De lente is in 't land. Een nieuw seizoen vraagt uiteraard om een nieuw menu. En wat voor een! 
Een lentemenu boordevol heerlijke voorjaarsgroenten. (Bekijk de kaart onder 'Menu' op deze website)

Terug naar Nieuws

Tijd voor terras

terras

Geniet met volle teugen van de zonnestralen, terwijl wij u culinair verwennen op ons zonnig terras.

Terug naar Nieuws

26/05 t.e.m. 04/06 Restaurant Week

restaurant week

Een fantastisch driegangenmenu bij de beste 400 restaurants van België voor een heel democratische prijs.
Dat is het concept van de Restaurant Week, die van 26 mei tot en met 4 juni loopt. 
Wat denkt u van een driegangenlunch voor € 47,00? Of toch liever een driegangendiner voor € 52,00? 

Reserveer uw tafel via 050 36 07 67 of via de website met vermelding 'Restaurant Week'.

 

 

Terug naar Nieuws

Persartikel 1

De Jonkman 1

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi consequat justo non ipsum rutrum sollicitudin sit amet fermentum elit. Suspendisse ultricies nec urna vitae porta. Nullam vestibulum erat dui, vitae efficitur augue interdum vitae. Mauris et orci consequat, placerat nisi eget, tristique ante. Pellentesque ac pulvinar purus, interdum malesuada ipsum. Maecenas dignissim in ante ut volutpat. Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Duis quis commodo est. Etiam cursus accumsan lacus, vitae convallis orci fringilla a. Donec dignissim orci ut ullamcorper eleifend. Curabitur accumsan massa eget sollicitudin gravida. Integer viverra interdum quam id egestas. Vestibulum justo enim, blandit vitae congue quis, cursus non nibh. Maecenas dapibus malesuada ex. Vivamus auctor varius auctor.

Terug naar Media